©Conseo
 

Kind in de knel

  • Ondersteun de vader en de fantastische moeder die elk willen Có-Ouderen, zelf samen kinderen opvoeden, al dan niet samen wónend. Verbeter taal politiek en cultuur van het maatschappelijk middenveld opdat váder ook in de traditionele gebieden wordt gerespecteerd. Wij moedigen aan vol te houden met grootbrengen van kinderen in voorspoed en geluk …
stop vaderloosheid in Haïti
zondag 2 december 2012

Televisie thema week: Hoezo armoede ...

Juist in deze economisch zware tijden is van allergrootst belang het voorkomen dat mensen in armoede moeten leven. De laatste decennia heeft het geld-systeem de overhand genomen in het reguleren van betrekkingen tussen mensen. Dit systeem is fragiel en heeft schaduwzijden:

  1. De uitbetaling van rente over vermogen kan alleen bestaan wanneer voortdurend geld wordt bijgeschept: inflatie

  2. Rigide financiële gewoonten creëren een toenemende materiële en maatschappelijke ongelijkheid tussen mensen. Egoïsten mastodonten komen op top en idealisten mensen delven onderspit.

Kortom, de financiële huishouding is niet duurzaam. De vinger aan de pols houden, rekeningen van crisis eerlijk delen, aanpakken voor nederland teneinde sterker en socialer uit de crisis te komen: kunnen allen mee doen? Veel mensen hebben met armoede te maken, terwijl anderen rijk zijn. Een aantal alleenstaanden, vaders en kinderen komen onverhoopt toch in de problemen en missen allicht een tv programma dat aan het denken zet over oplossingen. Een aantal redacties van de publieke omroep geven aandacht aan oorzaken en gevolgen van crisis. Kindindeknel doet mee en heeft alle thema uitzendingen gebundeld in onderstaande lijst:

Dankzij uitzending gemist is het materiaal duurzaam toegankelijk. Neem kennis en vergeet niet uw bijdrage de komende tijd aan discussie over rigide financiële gewoonten en aanpakken in nederland:

Buitenhof: armoede
Discussieprogramma met interviews, opinies en debatten, live vanuit de Hortus botanicus.

Wat zou jij doen... Weinig geld
Ik hou geheim dat we weinig geld hebben. Talkshow.

Stefpacking over Ghana
Afrikaanse kinderen worden meestal nogal zielig in beeld gebracht. Stef vraagt zich af of kinderen in een land als Ghana wel écht zo zielig zijn. Dit programma is in de lijst opgenomen omdat het idee van de themaweek ontstond samen met mijn voormalige docent van de utrechtse sociale school Yuri Brenner, die een tijd in Ghana heeft gewerkt.

3 op reis.. Filippijnen - Roemenië
Reisprogramma Dennis Storm ontmoet de heksenkoningin van Roemenië. Floortje Dessing maakt een reis door de Filippijnen en haar startpunt is de metropool Manilla.

Poor us: the animated history of poverty
Ben Lewis leidt de kijker door een deels geanimeerde geschiedenis van de armoede. Hoe zijn we door de eeuwen heen met armoede omgegaan?

Andere tijden: vrolijke armoede van Jordaan
In Nederland woonden rond 1900 naar schatting twee miljoen mensen in grote armoede.

Gesprek op 2: Hans Eenhoorn
Wat bezielt een oud-topman uit het internationale bedrijfsleven om de immens grote thema’s Honger en Armoede op de kaart te zetten? Paul Rosenmöller praat met Hans Eenhoorn.

10xBeter: de kunst van het geld
Consumentenprogramma met in elke aflevering tips voor een beter leven. Deze nieuwe reeks gaat over geld. Geen vrouw die blij wordt van 'n jaar lang geen kleding kopen. Laura de Jong van Free Fashion Challenge wel.

Give us the money
Documentaire: Bono en Bob Geldof zijn bekende activisten in de strijd tegen armoede. Hun doel was om met muziek van een groot publiek aandacht te vragen voor de arme mensen in de wereld.

Education, education
Door onderandere de economische vooruitgang in china verwacht men dat je door studie aan armoede kunt ontsnappen. Dus steken chinese ouders zich diep in de schulden om hun kind naar de universiteit te sturen.

Het Klokhuis: voedselbank
Sjaak en Clara Sies zijn in Rotterdam begonnen met het uitdelen van voedsel dat 'over' was. Die actie groeide in 2002 uit tot het oprichten van de eerste voedselbank.

Holland Doc: tweede vrouw van een bedoeïne
Documentaire: Rafea is de tweede vrouw van een bedoeïne. Ze wil een beter leven voor zichzelf en haar kinderen. Het Blote voeten college biedt ongeschoolde vrouwen van middelbare leeftijd uit arme gemeenschappen een opleiding.

Je zal het maar zijn: idealist
Aandacht voor drie mensen die leven zonder bezit.

Altijd wat: Leeuwardense achterstandsbuurt
Opinieprogramma: we volgen inwoners uit Heechterp-Schieringen. Bewoners nemen nu het heft in eigen handen en richten met elkaar een heuse onderneming op om de buurt te verbeteren.

Puberruil: Tjitse vs Koen
De brabantse 'kakker' Koen ruilt met de friese Tjitse, die met zijn moeder op een flatje woont en het niet al te breed heeft. Koen volgt als een van de weinige jongens de opleiding verpleegkunde. Zodat hij later bij de ambulance aan het werk kan.

Holland Doc: hoeveel winst is eerlijk
Documentaire: stadje in Zwitserland krijgt meer belasting binnen dan het kan uitgeven. Dankzij één inwoner: Ivan Glasenberg, CEO van Glencore wiens kopermijnen in Zambia de bevolking aldaar beduidend minder opleveren.

Studio Live: de voedselbon
In New York is een bekend recept uit de Tweede Wereldoorlog van stal gehaald, de voedselbon. Correspondent Mars van Grunsven doet verslag. Te gast is Simone van der Vlugt.

Labyrint... Arm in een rijk land
Wetenschap: wanneer ben je arm in een rijk land? Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan? Of pas als je niet dagelijks een warme maaltijd op tafel kan zetten? Labyrint op zoek naar de definitie van armoede. --

Welcome to the world
Documentaire: Brian Hill vergelijkt de impact van plaats, tijd en omstandigheden waarin een kind wordt geboren in drie verschillende landen: sierra leone, cambodja en de verenigde staten.

Land rush
In de strijd om kostbare landbouwgrond voor de uitdijende wereldbevolking, worden de lokale boeren in mali verdreven door rijke naties als china en saoedi-arabië.

Meldpunt: nieuwe armoede in de middenklasse
De crisis raakt nu ook de middeninkomens. De gewone man met een tegenslag heeft al gauw moeite om de hypotheek te betalen. In de uitzending zien we verschillende verhalen.

Keuringsdienst van Waarde... Pampers - deel 2
De Keuringsdienst kijkt opnieuw naar de actie 1 pak = 1 vaccin van Pampers en Unicef. In deze aflevering onder andere een gesprek met Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Dokument code rood: TBS
Documentaire: Jessica Villerius volgt de 31-jarige Nabil die veroordeeld werd tot één jaar cel en TBS met behandeling. Van behandeling is geen sprake. Na zes jaar staat hij onaangepast en onbehandeld op straat.

De rekening van Catelijne
Catelijne, een bijstandsmoeder uit Amsterdam-noord, heeft vijf kinderen en dertigduizend euro schuld.

Schooltv-weekjournaal: crisis in spanje | tweede maasvlakte
Crisis in spanje: het gaat niet zo goed met spanje. We volgen het verhaal van José. Tweede maasvlakte: de Rotterdamse haven is erg groot maar moet nog meer groeien om de grootste haven ter wereld te worden. Hoe gaat dat in z'n werk?

Moldavië & Boudewijn de Groot
Verslag: acteur Serge Henri Valcke zet zich in voor de ouderen in Moldavië. En een muzikale verrassing voor Siem en Nel.

Park Avenue
Documentaire: van de totale amerikaanse welvaart komt 42,7% ten goede aan slechts 1% van de mensen. Van deze rijkste mensen van Amerika woont 1% op Park Avenue in New York City.

Amerika is altijd een land geweest dat individuele vrijheid en gelijke kansen belooft. Maar in de afgelopen jaren is de american dream aangetast. Vandaag de dag is het vrijwel onmogelijk voor iemand die als arme is geboren, de ladder te beklimmen en een kans te krijgen. Prijs winnende filmmaker Alex Gibney krijgt te pakken met ongelijkheid in Amerika door te focussen op hoe het systeem van voorrechten op zijn plaats wordt gehouden en hoe de arme overtuigd wordt te geloven dat de armoede zijn eigen schuld is.

Debat op 2: arm in de decembermaand
Discussieprogramma:  Wie zoet is krijgt lekkers.  Maar wat als Sinterklaas het geld niet heeft om de schoen te vullen?  Steeds meer Nederlandse kinderen leven in armoede.  In 2012 zijn het er al meer dan 300.000.  Ze groeien op in gezinnen die minder dan 1400 euro kunnen besteden.

Bert Kerkhof heeft verzuimd programma's in de lijst op te nemen die deze week een item uitzonden over armoede. Is zo'n item opgevallen en geeft het een nieuw gezichtspunt op armoede / bestrijden daarvan, mail naar:

kindindeknel at gmail.com
  •      

Jongerenrecht

Slecht opgeleid naar afghanistan

Ongeloof in seks voor het huwelijk

Vele doden bij Love Parade

Krappe bovenkamers duurder dan studiebeurs

Laura Dekker en rechten van jongeren in nederland

Moeders pap pot binding hindert jongeren bij vinden werk

Ex-moeders vaker gedaagd door justitie

Kinderrechten en de plichten van een arts

Opvoeden

Inhuren praktijk-docenten MBO uit bedrijfsleven

Dirk Janssen nederlandse jongeren vertegenwoordiger

Opvoeden van arrogant, regentesk populisme

Noodgebouwen basis onderwijs aanpakken

Ontbrekend in Kopenhagen waarop de wereld wacht

Generation Islam - Children of afghanistan and gaza

Foto materiaal LTO Nederland actie

Voortgezet onderwijs na een mindere basisschool

Jeugdzorg

Manifest privacy, rechtshulp en waarheidsvinding

Jeugdzorg in nederland, drama van de eerste orde

Manifest Jongleur over de schreef

Coalitie wil groei aantal uithuisplaatsingen stoppen

Leger des heils haalt bakzeil bij uithuisplaatsing

Herstel van gezinnen en goedkope hulp

Debat over wantoestanden bij jeugdzorg

Zorgen met betrekking tot jeugdzorg

Mysterie van jeugd zonder gezin op een rijtje

Dure feestjes van jeugdzorg

Gezondheid

Baby verlof voor vader naar minimaal twee weken

Snel afgeleide mensen zijn meer creatief

Plan voor behandelen benauwde Co-Ouders

Onderzoek sport voor vaderloze kinderen

Honderden kinderen gaan jaarlijks de separeercel in

Geef huisarts grotere rol bij probleemgezinnen

Handhaven

Jill Egizii: Effect change and get court judges

Stop gemeentelijke vervreemding van kinderen

Behoud van familieleven bij scheiden is feestje waard

Moeders vaker gedaagd door justitie

Strafbare onttrekking aan de ouderlijke macht

EénVandaag over handhaven omgangsregeling

Televisie discussie over zorgplicht van beide ouders

Rechter negeert vader rechten bij scheiding

Rechter overtreedt te vaak wet bij scheiding

Klachtencommissie: Informeren béide ouders

Klassieke Co-Ouder regeling

Muziek

Jeffrey zingt voor zijn vader

Marco Borsato - Dochters uit beklemming

Jeff van Vliet - 't Is niet mijn fout

Dio - Alles doen om het weer aan te maken

Lawineboys - Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben

Kinderen voor kinderen - Foto album - Willem Wilmink

Koen Wauters - Passie - Zie me graag

Kinderen voor kinderen - Ha ha ha je vader

Economie

Opbouwen met elkaar en financiëel kringlopen

Nieuwe kans op kwaliteiten spoorlijn A'dam-Groningen

Drie keer nadenken over kinderopvang

Toekomst gloort hoop tegen sociaal culturele achterstand

Stop gemeentelijke vervreemding van kinderen

Vrijheid deed haïtianen sociaal en economisch das om

De economie van haïti in drenthe

Noodhulp actie haïti heeft cholera ramp niet voorkomen

Ontbrekend in Kopenhagen waarop de wereld wacht

Moeders pap pot binding hindert jongeren bij vinden werk

Vader crisis en economie

Cijfers

Vaderen over nederland

Vaderverstoting in nederland

Problemen van kinderen in kaart met onderzoek

Moderne rolopvattingen en herleving sociale economie

Aanvragers van echtscheidingen

Cijfers van CBS over aantal scheidingen

Eerste proefschrift ouderverstoting goedgekeurd

Flitsscheiding beëindigde 30.000 relaties

Geld

Co-Ouders zijn kredietwaardig

Co-Ouders en fiscale regels voor de Benelux

Kinderbijslagplan voor gescheiden vaders

Omgangsregeling en naleven regelen in éen rechtszaak

Steeds meer fricties tussen mensen en traditionele justitie

Affectieschaden aanpakken

Relaties

CO-Ouder clubs online

Regionale justitie contactgegevens

Politiek 1.0

Eén op drie kinderen in problemen door scheiding

Collegevorming na raadsverkiezing drenthe

Ronald Palsterk over pvda verkiezingsnederlaag

Brief aan tweedekamer lid Fatma Koser Kaya van D66

Repressie

Politiebureau zet vader onder druk: 'afstand doen van kinderen'

Negatief advies welstandscommissie is vaag

Ongeloof in seks voor het huwelijk

'Kinderen van mensen die nooit getrouwd zijn geweest'

échte zoon van zijn éigen vader

Agente werpt steen door ruit bij redacteur Kind in de knel

Dissidente mensenrecht activist Cuba verhongert

Nicolaas Beugeling, vrouw en kind te Veenhuizen

Nobel Prijs Vrede naar mensenrecht activist Liu Xiaobo

Omgangsonrecht - het boek van Tjerk Bakker

Steeds meer fricties tussen mensen en traditionele justitie

Écht regelgeven 3.0

Manifest Integriteit van Co-Ouderen

In voorspoed en geluk vader zijn met levensgezel europa

Uitspraak vervangende toestemming erkenning

Belgische wet Co-Ouders bestaat 15 jaar

Brad Pitt trouwt pas als homo’s het óok mogen

Koppel alimentatieplicht en omgangsregeling

Fiscaal Co-Ouderen in de Benelux

Omgangsonrecht met kinderen na scheiden

Co-Ouder na scheiding is de norm in België

Claim na geruchtmakend Bolderkar drama

Open knowledge and freedom of communication
StatCounter geeft relevante overzichten
CSS validator test Tidy test
Een ánder Europa is mogelijk