©Conseo
 

Kind in de knel

  • Ondersteun de vader en de fantastische moeder die elk willen Có-Ouderen, zelf samen kinderen opvoeden, al dan niet samen wónend. Verbeter taal politiek en cultuur van het maatschappelijk middenveld opdat váder ook in de traditionele gebieden wordt gerespecteerd. Wij moedigen aan vol te houden met grootbrengen van kinderen in voorspoed en geluk …
stop vaderloosheid in Haïti
vrijdag 21 december 2012

Afwijzing op verzoek heropenen zaak Willeke Dost

Burgerverzoek voor heropenen van de zaak van Willeke Dost is afgewezen door het gerechtshof in Leeuwarden. Eerder in juni van dit jaar stopte het openbaar ministerie in Assen de zaak van het verdwenen 15-jarige meisje uit Koekange terug in de doofpot.

20 dec 2012

Pleegfamilie Willeke Dost niet vervolgd   Pleegfamilie Willeke Dost niet vervolgd

BARNEVELD - Justitie hoeft de pleegfamilie van de sinds 1992 vermiste Willeke Dost niet te vervolgen, heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald in een zogeheten artikel 12-procedure. De procedure was aangespannen door een tante van het meisje dat in 1992 op 15-jarige leeftijd verdween.

De tante wilde dat het Openbaar Ministerie in Assen de pleegmoeder en pleegbroer van Dost zou vervolgen, omdat zij volgens haar iets met de verdwijning van haar nichtje te maken hebben. De pleegmoeder en pleegbroer zaten eerder al korte tijd vast. Na hun arrestatie werd een lichaam nooit gevonden. De pleegvader is inmiddels overleden.

Het dossier is overgedragen aan een coldcaseteam. Als er nieuwe tips of aanwijzingen zijn, gaan dat team daar meteen mee aan de slag. Volgens een asser persofficier is het wachten nog altijd op de gouden tip. Daar staat ook altijd nog een beloning uit van 20.000 euro. Die is in 2004 uitgeloofd door de toenmalige hoofdofficier van justitie om de zaak eindelijk eens op te kunnen lossen.

Lees tevens …

  • De commissie Samson en onderzoek naar seksueel misbruik

21 nov 2012

Verzoek aan gerechtshof van Klaasje Wopken   Verzoek aan gerechtshof van Klaasje Wopken

HAARLEM Klaasje Wopken - de tante van Willeke Dost - en haar advocaat willen dat de pleegmoeder en pleegbroer van Willeke opnieuw worden gehoord door de politie. Volgens de advocaat zijn in de verhoren een aantal zaken blijven liggen. Onder meer het mogelijk seksueel misbruik door familieleden van het pleeggezin. Vanmiddag diende het verzoek bij het gerechtshof in Leeuwarden. Wopken heeft goede hoop dat de zaak van haar in 1992 verdwenen nichtje uit Koekange opnieuw wordt heropend.

Over vier tot zes weken neemt het hof een beslissing. Sinds de verdwijning van Willeke is er vaker met de beschuldigende vinger naar de pleegfamilie gewezen. In 2010 zijn de pleegmoeder en broer voor het laatst vastgehouden. De boerderij en de omgeving van de familie zijn toen grondig doorzocht, maar er werden destijds geen sporen van Willeke gevonden. Na negen dagen kwamen Herna en Bart Mulders weer vrij. Herma Mulder wil niet reageren op het huidige verzoek van tante Klaasje Wopken en haar advocate.

18 nov 2012

Oud-rechercheur: Willeke Dost is vermoord   Oud-rechercheur: Willeke Dost is vermoord

VLEDDER - Willeke Dost is twintig jaar geleden vermoord. Haar pleeggezin in Koekange is bij het misdrijf tegen de toen 15-jarige Willeke betrokken. Oud-rechercheur Dick Gosewehr uit Vledder is daarvan overtuigd.

Hij heeft het complete dossier doorgespit. Gosewehr zegt daarin voldoende bewijs te hebben gevonden om de strafzaak tegen pleegmoeder Herna M. en pleegbroer Bart M. te heropenen. Willeke zou stelselmatig seksueel zijn misbruikt en ten tijde van haar verdwijning zwanger zijn geweest. Van Willeke Dost ontbreekt tot op de dag van vandaag ieder spoor.

Volgens Gosewehr kan het pleeggezin in ieder geval vervolgd worden voor betrokkenheid bij het laten verdwijnen van het lichaam van Willeke. Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt volgende week het verzoek om de strafzaak weer op te pakken. Dick Gosewehr was zaterdag te gast in het RTV Drenthe radioprogramma Cassata.

4 sep 2012

Verdwijning Willeke: schuitje varen met Fred Teeven   Verdwijning Willeke: schuitje varen met Fred Teeven

ROTTERDAM - Als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie staat Fred Teeven voor veiligheid. Ondertussen lopen er zeker 15 duizend veroordeelde criminelen rond op vrije voeten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het lukt Justitie niet om de zoekgeraakte criminelen op te pakken. Wat gaat Fred Teeven in een nieuw kabinet doen om dit probleem op te lossen? Fred Teeven is vrijdag 7 september te gast in The Friday Move. Wilfred Genee ontvangt de staatssecretaris in Rotterdam.

18 juni 2012

Asser politie sluit zaak Willeke Dost   Asser politie sluit zaak Willeke Dost

ASSEN - De politie van Assen is uitgekeken in de tent die is opgezet voor onderzoek wat betreft de zaak van het verdwenen 15-jarige meisje Willeke Dost uit Koekange.

Volgens hen zijn er geen aanknopingspunten meer om verder te gaan. Willeke Dost verdween in de nacht van 14 op 15 januari 1992 uit het huis van het pleeggezin in Koekange. De pleegmoeder en pleegbroer worden gezien als verdachten. In 2010 werd in en om de boerderij gezocht naar sporen van Willeke, maar de zoektocht leverde niets op en daarom werd getwijfeld over betrokkenheid van het pleeggezin bij de vermissing van het meisje. In december 2011 werd de verdenking tegen hen geseponeerd.

Gouden tip

De asser politie draagt het dossier over aan het coldcaseteam. Als er nieuwe tips of aanwijzingen zijn, gaan dat team daar meteen mee aan de slag. Volgens persofficier Gerben Wilbrink is het wachten nog altijd op de gouden tip. Er staat ook altijd nog een beloning uit van 20.000 euro. Die is in 2004 uitgeloofd door de toenmalige hoofdofficier van justitie om de zaak eindelijk eens op te kunnen lossen.

Gerechtshof

Voor het gerechtshof in Leeuwarden loopt trouwens nog wel een bezwaar in de zaak Willeke Dost. De tante van Willeke, Klaasje Wopken wil dat het sepot tegen het pleeggezin ongedaan wordt gemaakt. Ze wil dat het OM in Assen hen toch vervolgt voor betrokkenheid omdat zij gewoon meer moeten weten. Bovendien wil ze ook opening van het volledige dossier, zodat ze kan zien wat er allemaal onderzocht is. Klaasje Wopken blijft strijden, omdat ze wil weten wat er 20 jaar geleden met haar nichtje gebeurd is.

12 juni 2012

Tante van Willeke Dost toch gehoord door gerechtshof   Tante van Willeke Dost toch gehoord door gerechtshof

LEEUWARDEN - Tante van Willeke Dost Klaasje Wopken wordt in oktober gehoord door het gerechtshof in Leeuwarden, waar ze een strafklacht heeft ingediend. De 15-jarige Willeke Dost verdween twintig jaar geleden spoorloos uit de boerderij van haar pleeggezin in Koekange. Haar tante wil dat het openbaar ministerie in Assen de twee eerdere verdachten in deze vermissingszaak toch vervolgt.

Het gaat dan om de pleegmoeder en pleegbroer. Die zaten na een grootschalig onderzoek in 2010 enige tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke. Rond de boerderij werd naar sporen gezocht, zonder resultaat. Het OM seponeerde begin dit jaar de zaak, maar de tante legt zich daar niet bij neer.

Doorbraak

Dat ze in oktober gehoord gaat worden, noemt haar advocaat Esther Vroegh een doorbraak. Het gerechtshof had de zaak ook schriftelijk kunnen afdoen en mijn cliënt zo kunnen laten weten dat haar bezwaar is afgewezen. Het wordt dus serieus opgepakt.

Tante Klaasje Wopken is blij met de uitnodiging van het gerechtshof en hoopt dat er eindelijk eens duidelijkheid komt over het lot van haar nichtje. Er hoeven niet eens mensen bestraft te worden, als ik maar weet wat er gebeurd is en waar ze is. De pleegmoeder in Koekange laat weten dat zij tot nu toe geen uitnodiging heeft ontvangen van het gerechtshof voor nader verhoor. Zij heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

6 dec 2011

Pleegmoeder Mulders aan het woord op drentse tv   Pleegmoeder Mulders aan het woord op drentse tv

ASSEN - In het tv programma Drents diep een uitgebreid interview met Herna Mulders, de pleegmoeder van de in 1992 verdwenen Willeke Dost. Samen met de pleegbroer was zij tot voor kort verdachte in deze zaak. Het openbaar ministerie zegt geen bewijs te hebben voor vervolgen van de twee. Immers een zoektocht in het huis van de pleegfamilie en de landerijen er omheen leverde niets op. Ook van Willeke Dost is sinds 1992 geen spoor. Mulders vertelt openhartig over de afgelopen periode waarin ze is gezien als verdachte.

5 dec 2011

Advocaat: familie Dost wil dossier inzien   Advocaat: familie Dost wil dossier inzien

AMSTERDAM - Advocaat Richard van der Weide wil namens de familie Dost inzage in het dossier rond de verdwenen Willeke Dost. De advocaat wil vooral achterhalen hoe er in de beginfase van het onderzoek is gehandeld en of er andere verdachten zijn geweest.

De pleegmoeder en de pleegbroer van de in Koekange vermiste geraakte Willeke Dost worden niet langer verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijning. De familie Dost verkeert sinds 1992 in onwetendheid over wat er met de toen 15-jarige Willeke is gebeurd. Het OM heeft volgens van der Weide de familie geweigerd inzage te geven in het dossier. Hij stapt daarom naar de rechter.

2 dec 2011

Asser sepot: pleegfamile niet vervolgd   Asser sepot: pleegfamilie niet vervolgd

ASSEN - De pleegmoeder en pleegbroer van Willeke Dost worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het openbaar ministerie Assen bekend gemaakt. Volgens Gerben Wilbrink van het OM is niet genoeg bewijs om een rechtszaak te beginnen wegens de verdwijning in 1992 van het 15-jarige meisje, justitie blijft de zaak wel onderzoeken. Pleegmoeder Herna Mulders is blij dat de pleegfamilie niet wordt vervolgd.

Onderzoek

In het onderzoek is op vijf plekken vergeefs gezocht naar het lichaam van Willeke, onder meer op de begraafplaats in Koekange.

Er wordt nu vooral gezocht naar nieuwe informatie over de verdwijning van het meisje uit Koekange in 1992. Persofficier Gerben Wilbrink zegt dat er nog steeds informatie over de zaak binnenkomt: Er is nog concrete informatie die de politie uitzoekt. Zolang er informatie binnenkomt die het waard is te onderzoeken gaan we door met het onderzoek.

25 okt 2010

Zoektocht naar Willeke Dost in buurt van Koekangerveld   Zoektocht naar Willeke Dost in buurt van Koekangerveld

MEPPEL - Anneke Mioch uit Meppel speurt zaterdag met een groep vrijwilligers naar de verdwenen Willeke Dost uit Koekange. Aanleiding is een drietal anonieme tips die wijzen naar dezelfde plek bij een vennetje in de buurt van Koekangerveld.

20 sep 2010

Graafwerk naar Willeke Dost in Koekange   Graafwerk naar Willeke Dost in Koekange

KOEKANGE – Het openbaar ministerie is maandagochtend gestart met de graafwerkzaam- heden op de voormalige stortplaats in Koekange achter de boerderij waar Willeke Dost als pleeg kind heeft gewoond. Ze hopen daar sporen te vinden van de in 1992 verdwenen meisje. Familieleden hadden deze plek al eerder aangewezen als de plek waar het meisje zou kunnen zijn begraven. Om dit uit te kunnen sluiten zijn maandag de graafwerkzaamheden gestart. Begin dit jaar is de boerderij en omgeving al hermetisch onderzocht door het OM, maar is er niets aangetroffen. De pleegmoeder en haar zoon werden toen aangehouden op verdenking bij betrokkenheid bij de dood van Willeke, werden na een week weer vrijgelaten.

 

'Haar lichaam is doordrenkt van Willeke Dost'   'Haar lichaam is doordrenkt van Willeke Dost'

GRONINGEN - Justitie geeft de moed niet op. Met een vierde graafonderzoek in Koekange wordt momenteel opnieuw gezocht naar sporen van de in 1992 verdwenen tiener Willeke Dost (15). DvhN-verslaggever Ed van Tellingen heeft in de krant van morgen een uitgebreid interview met pleegmoeder Herna M. Zij wordt verdacht betrokken te zijn bij de mysterieuze verdwijning van Willeke. Van Tellingen: Herna maakt een heel rustige indruk. Ze zegt niet anders te kunnen dan lijdzaam toezien nu justitie bezig is en het allemaal te ondergaan. Maar de zaak en de onderzoeken grijpen haar zeer aan. Ze vertelde me hoe haar lichaam is doordrenkt van Willeke. Haar zenuwen, haar pezen, alles in haar is gespannen. Ze staat op met Willeke en gaat met haar naar bed.

17 juni 2010

Verdachte pleegmoeder en pleegbroer weer vrij   Verdachte pleegmoeder en pleegbroer weer vrij

ASSEN - De twee verdachten in de zaak Willeke Dost zijn weer op vrije voeten. Dat heeft het asser openbaar ministerie woensdag besloten. Er is onvoldoende bewijs om ze langer vast te houden, nu er rond de boerderij van de pleegouders niets is gevonden. Ook de verhoren van de verdachten, leverden niets op.

Pleegmoeder Herna M. uit Koekange en pleegbroer Bart werden op 7 juni aangehouden op verdenken van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke Dost. Het toen 15-jarige meisje verdween in de nacht van 14 op 15 januari 1992. Sindsdien heeft niemand meer iets van haar vernomen. De verdachten ontkennen iets met de verdwijning te maken te hebben.

De pleegmoeder en pleegbroer van Willeke blijven verdachten in deze zaak. Het is nog onduidelijk hoe het onderzoek verder gaat, dat moet volgende week duidelijk worden. Het is een teleurstelling, we hadden graag duidelijkheid gehad, zegt persofficier van justitie Eva Kwakman. Vincent Wolting, de advocaat van pleegbroer Bart. M. zegt de vrijlating te hebben verwacht.

16 juni 2010

Verdachten ontkennen betrokkenheid verdwijning   Verdachten ontkennen betrokkenheid verdwijning

Bij de boerderij in Koekange wordt niets gevonden. Herna en Bart Mulders zijn na negen dagen vrijgelaten. Beide verdachten ontkennen iedere betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke Dost. Herna M. wil niet voor de camera verschijnen. Het dorp reageert heel nuchter op alle ontwikkelingen. Een Koekanger reportage van RTV drenthe.

12 juni 2010

Lichaam Willeke Dost niet gevonden bij boerderij   Lichaam Willeke Dost niet gevonden bij boerderij

DEN HAAG - Het lichaam van Willeke Dost is niet gevonden bij de boerderij van haar pleegouders aan de Koekanger dwarsdijk.

Het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut - het NFI - is klaar. Het NFI heeft onder meer gebruik gemaakt van een grondradar en een elektrische zeef. Ook zijn honden ingezet. Het onderzoek bij de boerderij is uitgevoerd door 40 mensen. Justitie heeft wel een aantal goederen in de boerderij gevonden die nader worden onderzocht. Ook sluit het openbaar ministerie niet uit dat nog op andere plaatsen gezocht gaat worden. De pleegmoeder en pleegbroer van Willeke zitten nog steeds vast en worden verhoord.

Willeke Dost verdween in de nacht van 14 op 15 januari 1992. Sinds die nacht is er niets meer van haar vernomen.

11 juni 2010

Voorarrest pleegmoeder en pleegbroer is verlengd   Voorarrest pleegmoeder en pleegbroer is verlengd

ASSEN - De pleegmoeder en de pleegbroer van Willeke Dost blijven nog zeker acht dagen vastzitten. De rechter-commissaris heeft donderdagmiddag het voorarrest van de twee verlengd.

Moeder Herna M. en zoon Bart M. werden afgelopen maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke in 1992 in Koekange. Het huis van Herna M. aan de Koekanger dwarsdijk is nog altijd hermetisch afgesloten in verband met onderzoek. Volgens politie is op verschillende plekken gegraven, maar dit heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Het OM meldt dat het onderzoek langer zal duren dan eerst werd ingeschat.

8 juni 2010

Helicoptervlucht van De Telegraaf met RTV Drenthe   Helicoptervlucht van De Telegraaf met RTV Drenthe

ASSEN - Politie begint direct na de arrestatie van de pleegmoeder Herna M. en haar zoon Bart met graafwerkzaamheden. Hekken met zeil ontnemen al het zicht op de boerderij en omgeving. We weten niet waar de recherche precies graaft. De volgende dag huren we samen met dagblad de Telegraaf een helikopter. Verslaggever Hielke Meijer maakt een vlucht boven Koekange om te zien wat de politie uitvoert. Wij vinden het onze plicht om te vertellen waar Justitie en politie aan het graven zijn. De buurt heeft het recht om te weten of hun verhalen serieus genomen worden. Het is zeker niet de bedoeling om er boven op te staan als er stoffelijke resten worden gevonden. RTV Drenthe heeft als nieuwsorganisatie de plicht om de overheid te controleren en het publiek te informeren over wat politie en Justitie uitvoeren.

 

Tweede dag zoektocht naar sporen Willeke Dost   Tweede dag zoektocht naar sporen Willeke Dost

DEN HAAG - Een forensisch archeoloog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkt mee aan het nieuwe onderzoek naar de verdwijning van Willeke Dost.

Bij de doorzoeking in en rondom de woning kijkt de archeoloog samen met specialisten van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) naar de samenstelling en verstoringen van vegetatie en bodem. Het NFI meldt op de eigen website: Verschillende soorten verstoringen hebben ieder hun eigen specifieke invloed op het ontbindingsproces van een begraven stoffelijk overschot en op de planten en dieren in de omgeving.

Een team van het Korps Landelijke Politiediensten ondersteunt de drentse politie in het onderzoek. In totaal telt het onderzoeksteam nu dertig personen. TV Drenthe heeft opnamen vanuit de lucht gemaakt van het onderzoek en uitgezonden.

 

Met aanhouden pleegmoeder zit politie op goed spoor   Met aanhouden pleegmoeder zit politie op goed spoor

MEPPEL - Opgelucht. Dat is de moeder van de hartsvriendin van Willeke Dost, Anneke Mioch. Volgens haar zit de politie met de aanhouding van de pleegmoeder van Willeke eindelijk op het goede spoor.

7 juni 2010

Van Willeke Dost is al 18 jaar niets vernomen   Van Willeke Dost is al 18 jaar niets vernomen

ASSEN - De 15-jarige Willeke Dost verdween in januari 1992. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Een overzicht:

Juni 2010: De drentse politie maakt bekend dat de pleegmoeder en pleegbroer van Willeke Dost zijn aangehouden.

Oktober 2009: De drentse politie heropent officieel het onderzoek naar het verdwenen meisje. Volgens de politie zijn er voldoende vragen om een nieuw onderzoek te beginnen. De politie meldt de komende maanden tientallen mensen te gaan horen over de verdwijning. Er zijn echter nog steeds geen bewijzen die definitief op een misdrijf wijzen.

Mei 2009: Drentse politie begint opnieuw een onderzoek naar de verdwijning van het meisje. Politie en justitie willen nog één keer alle onderzoeksinformatie inventariseren en kijken of er, met behulp van de huidige opsporingstechnieken, aanknopingspunten zijn voor nieuw onderzoek. Het OM benadrukt dat er geen sprake is van recente ontwikkelingen in de zaak.

Mei 2004: Het Landelijk Team Kindermoord en de tv-programma's Opsporing Verzocht en Vermist blazen de nu twaalf jaar oude vermissing nieuw leven in. In mei toont de politie verouderingsfoto's van het meisje. Er wordt een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De politie krijgt ruim honderd tips binnen, maar deze leiden niet tot een doorbraak in het onderzoek.

Januari 1992: In de nacht van 14 op 15 januari verdwijnt de 15-jarige Willeke Dost in het holst van de nacht uit de boerderij van haar pleegouders in het dorp Koekange. Er ontbreken alleen wat kleren en een foto van Willekes overleden moeder. De ouders van het meisje kwamen eind 1976 om het leven door een auto-ongeluk. De politie kan na onderzoek niet uitsluiten of het meisje nog leeft of dat ze slachtoffer is geworden van een misdrijf.

 

Informatieavond Koekange over zaak Willeke Dost   Informatieavond Koekange over zaak Willeke Dost

DE WOLDEN - Ruim vijftig mensen hebben maandagavond de door de gemeente en politie belegde informatieavond bezocht over het onderzoek naar Willeke Dost, die in 1992 op 15-jarige leeftijd spoorloos verdween in Koekange.

Politiechef Bart Gehasse en burgemeester Peter Snijders van gemeente De Wolden waren tevreden over het verloop van de avond. Volgens de burgervader werden er veel vragen gesteld over de noodverordening en over de voortgang van het onderzoek en toonden de dorpsgenoten zich zeer betrokken. Het gebied rond de boerderij is de komende dagen, zolang de politie er onderzoek verricht, afgesloten. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente De Wolden gaf een noodverordening af, waardoor het verboden is het gebied te betreden.

Aanhoudingen

Maandag werden de pleegmoeder in Koekange en de pleegbroer in Arnhem gearresteerd. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke Dost. De pleegmoeder ontkent - volgens haar advocaat - iedere betrokkenheid bij de verdwijning. Vooral privédetective Robert van Hoove uit Haren zorgde met een gedegen uitgewerkt scenario voor een doorbraak. De detective heeft op vrijwillige basis diverse mensen gehoord.

 

Willeke Dost vermist: bewoners zijn geschokt   Willeke Dost vermist: bewoners zijn geschokt

KOEKANGE - Het 15-jarige meisje Willeke Dost verdween op 15 januari 1992 in de vroege ochtend uit het huis van haar pleegouders. Ook haar fiets was weg. Ze nam een foto mee van haar overleden ouders. Sindsdien is er nooit meer iets van haar vernomen. De Koekanger bewoners zijn geschokt en weten van niets.

 

Woning pleegouders Willeke Dost afgezet   Woning pleegouders Willeke Dost afgezet

KOEKANGE - De politie heeft maandag een groot gebied rond het huis van de pleegouders van Willeke Dost net buiten Koekange afgezet. Voor het huis staat een grote witte vrachtwagen met een groot zwart scherm er om heen. Rond het huis zijn heel veel politiemensen bezig met onderzoek. Het gebied is niet begaanbaar voor verkeer. Bij de afzetting heeft zich veel pers verzameld. Ook het weiland achter het huis van de pleegouders van Willeke is afgezet. De politie doet ook daar intensief onderzoek tussen de koeien.

 

Twee arrestaties vanwege verdwijning Willeke Dost   Twee arrestaties vanwege verdwijning Willeke Dost

Assen - Achttien jaar na de verdwijning van de destijds 15-jarige Willeke Dost worden haar pleegmoeder en pleegbroer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van het meisje. Al jaren gaan in het dorp geruchten dat zij betrokken zouden zijn bij Willekes verdwijning en dat haar lichaam achter de boerderij zou zijn begraven. De puber verdwijnt in januari 1992 spoorloos en sindsdien is nooit meer iets van haar vernomen. De zaak Dost is één van de meest geruchtmakende drentse verdwijningszaken.

 

Justitie gaat uit van misdrijf in zaak Willeke Dost   Justitie gaat uit van misdrijf in zaak Willeke Dost

ASSEN - De politie heeft maandagochtend de pleegmoeder van Willeke Dost in Koekange en de pleegbroer in Arnhem gearresteerd. Willeke Dost is al ruim 18 jaar vermist. Ze heeft op 15-jarige leeftijd haar woning op 15 januari 1992 verlaten met een fiets, sindsdien is niets meer van haar vernomen.

De twee personen worden verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke Dost, dat zei hoofdofficier van justitie Monte van Capelle op persconferentie: Er zijn voldoende verdenkingen voor een strafbaar feit.

Een team van zeven rechercheurs heeft vorig jaar alle oude informatie opnieuw geordend. Het betrof informatie uit eerder onderzoeken. Via een privé-detective kwam ook nieuwe informatie tot beschikking van de politie. Het vermoeden van een ernstig misdrijf voerde daarna de boventoon. Er zijn 165 oude en nieuwe getuigen gehoord.

Het is volgens de politie niet uitgesloten dat het lichaam zich in de grond rond de boerderij bevindt. Er wordt gebruik van een tracer, een soort grondradar waarmee tot drie meter diep kan worden gekeken en waarmee driedimensionale beelden worden gemaakt. Dat onderzoek gaat meerdere dagen duren.

De gemeente houdt maandagavond om acht uur een informatieavond in het dorpshuis van Koekange. Met deze avond wil de gemeente ruimte geven aan de gevoelens die mogelijk leven naar aanleiding van de aanhoudingen. Burgemeester Peter Snijders hoopt dat er nu een punt kan worden gezet achter deze zaak. Hij heeft een noodverordening ingesteld, die maandag om half acht is ingegaan. Dit om het onderzoek ter plekke ongestoord en zorgvuldig te laten verlopen. Alleen de zes families die in de omgeving wonen, kunnen op vertoon van een pasje en een identificatiebewijs het gebied betreden.

 

Arrestaties in verdwijningszaak Willeke Dost   Arrestaties in verdwijningszaak Willeke Dost

ASSEN - De pleegmoeder en pleegbroer van het in 1992 verdwenen meisje Willeke Dost zijn aangehouden. Een woordvoerder van het openbaar ministerie in Assen zei dat maandag naar aanleiding van berichtgeving van RTV Drenthe.

Willeke verdween in januari 1992 op vijftienjarige leeftijd. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Vorig jaar heropende de drentse politie het onderzoek naar de verdwijning.

 

Twee verdachten in zaak Willeke Dost   Twee verdachten in zaak Willeke Dost

ASSEN - Voor de mysterieuze verdwijning van Willeke Dost uit Koekange op 15 januari 1992 zijn vanmorgen twee personen aangehouden: de 66-jarige pleegmoeder Herma M. en de 38-jarige pleegbroer Bart M. Het openbaar ministerie vermoedt dat het destijds 15-jarige meisje om het leven is gebracht. Het onderzoek naar de verdwijning van het meisje is vorig jaar september nieuw leven ingeblazen, mede door tussenkomst van een privé-detective.

 

Opnieuw onderzoek naar verdwijning Willeke Dost   Opnieuw onderzoek naar verdwijning Willeke Dost

VLEDDER - Ex-rechercheur Dick Gosewehr uit Vledder heeft aanwijzingen dat Wileke Dost niet is weggelopen. Volgens Gosewehr is zij slachtoffer van een misdrijf. Hij schrijft dit in een rapport samen met een psychologe. Dit rapport is in 2004 aangeboden aan justitie. Daarop is van de kant van justitie nooit antwoord gekomen. Het is Ron Reinds van politie drenthe die de informatie van papier heeft overgebracht naar digitale media teneinde het te bekijken.

10 okt 2009

Mogelijk doorbraak in zaak Willeke Dost   Mogelijk doorbraak in zaak Willeke Dost

AMSTERDAM - Het RTL-programma Het zesde zintuig denkt een doorbraak te hebben in de zaak van Willeke Dost.

Het meisje verdween in 1992 op 15-jarige leeftijd spoorloos uit de boerderij van haar pleegouders aan de Koekanger dwarsdijk. Het zesde zintuig behandelt dit seizoen vastgelopen politiezaken. De paragnosten leidden de redactie naar een bosperceel waar vrijdag onderzoek werd gedaan door voormalig legerkapitein Harry Jongen, alias De Neus, die door met een metalen pen in de grond te prikken de geur van een lijk kan waarnemen.

De aflevering van het zesde zintuig waarin de zaak Willeke Dost wordt behandeld is uitgezonden op donderdag 22 okt 2009.

26 mei 2009

Dorp houdt kaken op elkaar. De zaak op drentse tv   Dorp houdt kaken op elkaar. De zaak op drentse tv

KOEKANGE - De zaak Willeke Dost. De vraag in deze zaak is of er een misdrijf is gepleegd ja of nee. Familie van Willeke heeft altijd getwijfeld over de verdwijning van het vijftienjarige meisje uit Koekange. In het dorp houdt iedereen in ieder geval de kaken op elkaar. Verschillende experts en oud politiemensen zeggen dat de drentse politie de zaak nooit serieus heeft onderzocht. De politie heeft nu besloten om een team van zeven rechercheurs op de zaak te zetten en te kijken of er nog meer boven tafel kan komen. In het tv programma Drents diep wordt de zaak op een rij gezet.

13 mei 2009

Verdwijning Willeke Dost wordt opnieuw onderzocht   Verdwijning Willeke Dost wordt opnieuw onderzocht

MEPPEL - Een onderzoeksteam van zeven politiemensen gaat alle informatie rond de verdwijning van de 15-jarige Willeke Dost in 1992 nog eens tegen het licht houden. Op basis daarvan beslissen politie en justitie dit najaar of er ook nader onderzoek volgt naar haar mysterieuze verdwijning. Volgens de politie gaat het op dit moment beslist nog niet om een moord-onderzoek, maar om een inventarisatie. Als uit de gegevens blijkt dat er niets te vinden is wat wijst op een misdrijf, volgt ook geen nader onderzoek. Familieleden van Willeke Dost juichen de stap van politie en justitie toe, en hopen dat ze eindelijk eens meer duidelijkheid krijgen over het lot van hun nichtje.

Het 15-jarige meisje verdween op 15 januari 1992 in de vroege ochtend uit het huis van haar pleegouders in Koekange. Ze nam haar mee en een foto van haar overleden ouders.

Bij de drentse politie kwamen in 2004 ruim honderd tips binnen over de verdwijning van Willeke Dost uit Koekange na uitzendingen van Tros Vermist en Opsporing Verzocht over deze zaak. Daarin werd een foto getoond, die liet zien hoe Willeke er vermoedelijk toen uit zag. Er werd een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Blij dat de zaak door de politie weer wordt opgepakt, maar twijfels of ze ook echt doorpakken. Zo reageert Anneke Mioch uit Meppel op het nieuws dat politie en justitie de vermissing van Willeke Dost uit 1992 weer oppakken. Anneke Mioch is de moeder van Willekes hartsvriendin Geke. Willeke Dost kwam veel bij het gezin over de vloer en Anneke zocht na haar verdwijning samen met haar dochter het hele land af. Nieuwe aandacht voor de zaak juicht ze toe, maar niet de manier van onderzoeken...

11 mei 2009

Onderzoek naar de verdwijning van Willeke Dost   Onderzoek naar de verdwijning van Willeke Dost

AMSTERDAM - Justitie en drentse politie gaan opnieuw onderzoek doen naar de verdwijning van Willeke Dost uit Koekange. Het 15-jarige meisje verdween op 15 januari 1992 in de vroege ochtend uit het huis van haar pleegouders. Ook haar fiets was weg. Ze nam een foto mee van haar overleden ouders. Sindsdien is er nooit meer iets van haar vernomen. Wat de aanleiding is om de verdwijning van Willeke Dost nu weer op te pakken willen politie en justitie nog niet zeggen.

Juist afgelopen week kwam dagblad De Telegraaf in een uitgebreide reportage tot de slotsom dat de in januari 1992 verdwenen tiener destijds om het leven moet zijn gebracht: Vrijwel zeker gebeurde dat in de boerderij nabij Koekange waar zij in een pleeggezin zat. De toenmalige coldcase rechercheur Dick Gosewehr en politiepsycholoog Harrie Timmerman bestudeerden de zaak in 2004 en ontdekten dat er nooit een gedegen rechercheonderzoek is verricht.

Zij schreven destijds een analyse van een vermoedelijk misdrijf, maar kregen geen enkele reactie van politie en justitie. Dit terwijl Willeke volgens de Telegraaf onder uiterst verdachte omstandigheden vermist was geraakt; op het platteland, midden in de winter en in het holst van de nacht. Opvallend is ook dat nauwelijks spullen van het meisje weg waren: geld, paspoort, pinpas en treinabonnement lagen nog op haar kamer. Ze heeft nooit meer iets van zich laten horen en is nooit meer door iemand gezien. TV drenthe besteedde op 25 mei 2004 in Drents diep aandacht aan de zaak Willeke Dost.

19 jan 2007

Willeke Dost in Tros Vermist   Willeke Dost in Tros Vermist

HILVERSUM - Het TROS tv programma Vermist besteedt in Uitzending gemist van 19 jan 2007 aandacht aan de vermissing van Willeke Dost uit Koekange.

Het is 15 jaar geleden dat het meisje op 15-jarige leeftijd in alle vroegte met de fiets het huis van haar pleegouders in Koekange verliet. Ze zou naar school, maar kwam daar nooit aan. Het enige dat ze heeft meegenomen is een foto van haar omgekomen ouders. Uitzending Gemist kijkt terug op deze mysterieuze verdwijning en hoopt op tips. Drie jaar geleden loofde TROS Vermist nog 10.000 euro uit voor de gouden tip die zou leiden naar Willeke. Justitie kwam met een beloning van 20.000 euro. Dit heeft tot nu toe niets opgeleverd.

  •      

Jongerenrecht

Slecht opgeleid naar afghanistan

Ongeloof in seks voor het huwelijk

Vele doden bij Love Parade

Krappe bovenkamers duurder dan studiebeurs

Laura Dekker en rechten van jongeren in nederland

Moeders pap pot binding hindert jongeren bij vinden werk

Ex-moeders vaker gedaagd door justitie

Kinderrechten en de plichten van een arts

Opvoeden

Inhuren praktijk-docenten MBO uit bedrijfsleven

Dirk Janssen nederlandse jongeren vertegenwoordiger

Opvoeden van arrogant, regentesk populisme

Noodgebouwen basis onderwijs aanpakken

Ontbrekend in Kopenhagen waarop de wereld wacht

Generation Islam - Children of afghanistan and gaza

Foto materiaal LTO Nederland actie

Voortgezet onderwijs na een mindere basisschool

Jeugdzorg

Manifest privacy, rechtshulp en waarheidsvinding

Jeugdzorg in nederland, drama van de eerste orde

Manifest Jongleur over de schreef

Coalitie wil groei aantal uithuisplaatsingen stoppen

Leger des heils haalt bakzeil bij uithuisplaatsing

Herstel van gezinnen en goedkope hulp

Debat over wantoestanden bij jeugdzorg

Zorgen met betrekking tot jeugdzorg

Mysterie van jeugd zonder gezin op een rijtje

Dure feestjes van jeugdzorg

Gezondheid

Baby verlof voor vader naar minimaal twee weken

Snel afgeleide mensen zijn meer creatief

Plan voor behandelen benauwde Co-Ouders

Onderzoek sport voor vaderloze kinderen

Honderden kinderen gaan jaarlijks de separeercel in

Geef huisarts grotere rol bij probleemgezinnen

Handhaven

Jill Egizii: Effect change and get court judges

Stop gemeentelijke vervreemding van kinderen

Behoud van familieleven bij scheiden is feestje waard

Moeders vaker gedaagd door justitie

Strafbare onttrekking aan de ouderlijke macht

EénVandaag over handhaven omgangsregeling

Televisie discussie over zorgplicht van beide ouders

Rechter negeert vader rechten bij scheiding

Rechter overtreedt te vaak wet bij scheiding

Klachtencommissie: Informeren béide ouders

Klassieke Co-Ouder regeling

Muziek

Jeffrey zingt voor zijn vader

Marco Borsato - Dochters uit beklemming

Jeff van Vliet - 't Is niet mijn fout

Dio - Alles doen om het weer aan te maken

Lawineboys - Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben

Kinderen voor kinderen - Foto album - Willem Wilmink

Koen Wauters - Passie - Zie me graag

Kinderen voor kinderen - Ha ha ha je vader

Economie

Opbouwen met elkaar en financiëel kringlopen

Nieuwe kans op kwaliteiten spoorlijn A'dam-Groningen

Drie keer nadenken over kinderopvang

Toekomst gloort hoop tegen sociaal culturele achterstand

Stop gemeentelijke vervreemding van kinderen

Vrijheid deed haïtianen sociaal en economisch das om

De economie van haïti in drenthe

Noodhulp actie haïti heeft cholera ramp niet voorkomen

Ontbrekend in Kopenhagen waarop de wereld wacht

Moeders pap pot binding hindert jongeren bij vinden werk

Vader crisis en economie

Cijfers

Vaderen over nederland

Vaderverstoting in nederland

Problemen van kinderen in kaart met onderzoek

Moderne rolopvattingen en herleving sociale economie

Aanvragers van echtscheidingen

Cijfers van CBS over aantal scheidingen

Eerste proefschrift ouderverstoting goedgekeurd

Flitsscheiding beëindigde 30.000 relaties

Geld

Co-Ouders zijn kredietwaardig

Co-Ouders en fiscale regels voor de Benelux

Kinderbijslagplan voor gescheiden vaders

Omgangsregeling en naleven regelen in éen rechtszaak

Steeds meer fricties tussen mensen en traditionele justitie

Affectieschaden aanpakken

Relaties

CO-Ouder clubs online

Regionale justitie contactgegevens

Politiek 1.0

Eén op drie kinderen in problemen door scheiding

Collegevorming na raadsverkiezing drenthe

Ronald Palsterk over pvda verkiezingsnederlaag

Brief aan tweedekamer lid Fatma Koser Kaya van D66

Repressie

Politiebureau zet vader onder druk: 'afstand doen van kinderen'

Negatief advies welstandscommissie is vaag

Ongeloof in seks voor het huwelijk

'Kinderen van mensen die nooit getrouwd zijn geweest'

échte zoon van zijn éigen vader

Agente werpt steen door ruit bij redacteur Kind in de knel

Dissidente mensenrecht activist Cuba verhongert

Nicolaas Beugeling, vrouw en kind te Veenhuizen

Nobel Prijs Vrede naar mensenrecht activist Liu Xiaobo

Omgangsonrecht - het boek van Tjerk Bakker

Steeds meer fricties tussen mensen en traditionele justitie

Écht regelgeven 3.0

Manifest Integriteit van Co-Ouderen

In voorspoed en geluk vader zijn met levensgezel europa

Uitspraak vervangende toestemming erkenning

Belgische wet Co-Ouders bestaat 15 jaar

Brad Pitt trouwt pas als homo’s het óok mogen

Koppel alimentatieplicht en omgangsregeling

Fiscaal Co-Ouderen in de Benelux

Omgangsonrecht met kinderen na scheiden

Co-Ouder na scheiding is de norm in België

Claim na geruchtmakend Bolderkar drama

Open knowledge and freedom of communication
StatCounter geeft relevante overzichten
CSS validator test Tidy test
Een ánder Europa is mogelijk